foto: Anouk Straalman

Als communicatie studente en freelancer ben ik altijd op zoek naar interessante verhalen en ervaringen van professionals uit het werkveld. Dit keer spreek ik Anouk Straalman. Deze ambitieuze dame is al meer dan vijf jaar in dienst op de communicatieafdeling van creatieve school SintLucas. Door haar enthousiasme startte ze in 2018 een nieuwe functie binnen het bedrijf op: adviseur interne communicatie. Hier wil ik natuurlijk alles over weten!

Anouk wie?

Ik spreek Anouk via Teams. Een kopje thee kon niet ontbreken. Vol enthousiasme begint Anouk zich voor te stellen. Zo studeerde ze Communicatie en Informatiewetenschappen aan de universiteit van Tilburg. “Dit heeft me veel gebracht. Zelfstandig dingen doen vond ik het voornaamste van de studie.”, zegt Anouk.

Studie op on-hold en doorpakken maar

Toch miste Straalman het praktijk-element. Gelukkig vond ze dit tijdens een stageperiode bij Bavaria. “Na mijn bachelor heb ik mijn studie tijdelijk op on-hold gezet zodat ik meer praktijkervaring kan opdoen. Daar heb ik steeds beter bedacht en ondervonden wat ik wilde doen: mij bezig houden met interne communicatie.”, zegt Anouk.

Diploma’s op zak en weer terug in de schoolbanken… uh, bij SintLucas!

Tijdens het afronden van haar master is Anouk begonnen als communicatieadviseur bij het SintLucas. Hier heeft ze eerst drie jaar op de communicatieafdeling gewerkt. Toen al hield ze zich bezig met interne communicatie. Dit was toen enkel een onderdeel. “Op een gegeven moment vond ik als allround communicatiemedewerker mijn geluk niet meer. Dat ligt niet aan het bedrijf maar ik heb mijn hart verloren aan interne communicatie.”, aldus Anouk.

Wie niet vraagt, wie niet wint

“Ik heb het gewoon gevraagd aan het bestuur!”, zegt Anouk.  De functie intern communicatiemedewerker bestond nog niet binnen de organisatie. Ze legde voor om hier eens naar kijken. Na wat research bleek dit voor SintLucas heel erg waardevol te zijn. “Nu ben ik al bijna twee jaar werkzaam als adviseur voor de interne communicatie. Dit heeft me tot op de dag van vandaag nog zoveel goeds gebracht.”, zegt Anouk.

Het allerleukste aan interne communicatie

Mijn collega’s zijn tegelijkertijd ook mijn doelgroep. Dat vind ik het leuke aan mijn functie. Ik ben een schakel tussen het college van bestuur en de werknemers op de werkvloer. Naast het delen van beleidsinformatie houdt Anouk zich ook bezig met rubrieken in het personeelsblad met het uitgangspunt: voor docenten, door docenten.

Het menselijke aspect

Anouk staat voor een persoonlijk aspect binnen de communicatiemiddelen van SintLucas. Ik vroeg haar hoe dit zich uit. “Sinds de corona crisis is  Lucas TV opgericht. Dit zijn korte live uitzendingen waarbij ik een lid van het college van bestuur interview. We hebben het hier dan over kwesties zoals: wat doet corona met je? Zo krijgt een bericht ook echt een gezicht.”, vertelt Anouk met een lach op haar gezicht.  Zeker in deze tijd is daar echt behoefte aan. Via deze manier kan je er ook een gevoel aan toevoegen. Zo hebben we tijdens de feestdagen de locatiemanager zo ver gekregen om in een Sinterklaas-outfit het (Lucas) Sinterklaasjournaal te nabootsen. Vorig jaar is Lucas TV zes keer uitgezonden. Nu is ze vooral bezig met het intern verbeteren van dit nieuwe medium. “Ik ben met verschillende collega’s in gesprek om dit concept uit te breiden en te verduurzamen.”, zegt Anouk.  Zo kan Lucas TV voort blijven bestaan en kunnen hier ook andere video’s in opgenomen worden door leerlingen. Erg duurzaam dus!

De interne communicatie van de toekomst

Er zijn zó veel aspecten waarin we nu al zien waar de communicatie zo snel wordt ontwikkelt. Het menselijke aspect wordt steeds belangrijker. Zeker nu we allemaal thuis werken. We missen elkaar op het kantoor. Het is belangrijk dat je een vergadering begint met: hoe gaat het? In plaats van dat je meteen overgaat op de orde van de dag. 

De grootste tip van Anouk

“Jouw werkgeluk!”, zegt Anouk zonder twijfel. Op het begin van ons gesprek noemde ze dit ook al. Toch herhalen we het nog een extra keer. “Dit is echt zó belangrijk”, aldus Anouk. Blijf jezelf continu ontwikkelen en doe hetgeen waar je energie van krijgt. Hier haal je zoveel plezier uit.

Met deze waardevolle tip sluiten we het interview af. Voor Anouk staat er nog een drukke werkdag op het programma. Ik ben erg blij dat ze mij een inside kijkje heeft gegeven in de interne communicatiewereld. In de reeks communicatiespecialisten aan het woord ben ik altijd op zoek naar interessante verhalen. Heb jij een inspirerend verhaal wat je met mij wilt delen? Neem contact met me op. Let’s spill the tea!